Златното сечение при животните

В тази глава ще се постарая да Ви представя някои примери на златни пропорции при животните, които се виждат или в съотношенията части/цяло или ширина/дължина. Ще се уверите, че както при растенията, така и при животните, във всичките им форми – от най-низшите до “венеца” на творението – човека, властва законът на хармонията: 1/1.618. Интервалът между белите линии нараства с “Ф” 1.618, а червените провоъгълници са “златни” (ширина/дължина=1/1.62)

Безгръбначни

Още най-низшите организми нарастват по законите на златното сечение. Най-вляво е снимка на фораминифера – просто многоклетъчно, рядко достигащо 1mm. Следват различни видове радиоларии, част от зоопланктона, за които споменах и в предишната тема.

 • Tholospyris devexa
 • Lamprocyclas maritalis
 • Triactoma hexeris. Нейните три разклонения са разположени под ъгъл: 137.5o/85o/137.5o, а те са в съотношение 1.618/1/1.618

Благодарение на съвършената им геометрична форма, златното сечение се вижда в цялото многообразие от раковини. При това, признаците на хармоничност се изразяват не приблизително, а почти точно.

Вляво е охлюв от вида Haliotidae, около чиято черупка могат да се вписват последователно златни правоъгълници, чието построение беше описано тук.

Обърнете внимание и на тази раковина от вида Epitonium. Всяка извивка е по-голяма от предишната точно с 1.62, а целият охлюв се вписва в златен правоъгълник (ширина/дължина=1/1.62).

Краб, паяк, пеперуда пауново око, мравка, бръмбар Eurydema (дървеница), муха, водно конче.

Риби

И акулата, и обикновеният шаран, и ската, и есетрата, и малката атерина.

Земноводни и влечуги

Леопардова жаба, гущер и гекон.

Птици

Както се вижда: от кокошката до яйцето можем да открием златните пропорции. Има ги и в птичите “портрети”, и при безспорните красавци като лебедите, така и при по-непретенциозни птички до също така безспорни грозотии като пуйкоподобния лешояд.

Бозайници

Тези снимки не ви ли карат малко да се замислите? Вие решете дали естетическото чувство на фотографите ги е карало да търсят такива пози или природата е предпочитала да конструира творенията си по формулата 1:1.618. За тези, които имат желание съм подготвила едно от най-елегантните животни да поекспериментират – Затиснете с мишката някой от надписите “решетка” и се опитайте да я наместите върху характерни точки от импалата.

Човек

Най-древните данни за пропорциите на човешкото тяло са от Египет – около 3000 г до н.е. Оттогава до сега учени и художници са написали много за хармоничните пропорции на човешкото тяло.

Известни са:

 • египетския канон от времето на фараоните;
 • канона на египтяните от епохата на Птоломеите (на красивата Клеопатра);
 • каноните на Древна Гърция и Рим, канона на Поликлет, който дълго време е бил общопризнат;
 • изследванията на Алберти, Леонардо да Винчи, Микеланджело и учените на средни векове, и сред тях, широкоизвестния труд на Дюрер.
Леонардо да Винчи го нарича Sectio aurea, откъдето тръгва термина “златно сечение”. Съгласно неговите художествените канони, тялото се дели от пъпа на две части в съотношение 1:1.618). В прочутата си рисунка, той се опитвал на основата на древни литературни сведения да възстанови т. н. “квадрат на древните”. Според Албрехт Дюрер в “Четири книги за пропорциите на човешкото тяло” ръстът на човека се дели в златни пропорции от линията на талията, а също от линията, прекарана през краищата на средните пръсти на отпуснатите ръце, както и лицето се дели от устата и т.н. Конструира пергел за определяне на пропорцията.
В епохата на Ренесанса златната пропорция става главен естетически принцип. По онова време размерите на човешкото тяло се определяли, като са използвали отношението им към размера на главата или стъпалото; по-късно се разпространяват навсякъде като мерни единици “стъпало” (фут).
Немският професор Цайзинг в средата на XVIII-ти век извършил гигантска работа, измервайки повече от 2000 тела . Той установява, че в златното сечение е в основата на цялата морфология, включително и на строежа на човешкото тяло.

Откритите златни пропорции са толкова много, че вместо да ги изброявам, предпочитам да ви покажа някои схеми.

Прочети още ...

Числата на Фибоначи и златното сечение

2 отговора към “Златното сечение при животните”

 1. […] СЕЧЕНИЕ В МАТЕМАТИКАТА ЗЛАТНОТО СЕЧЕНИЕ ПРИ ЖИВОТНИТЕ ЗЛАТНОТО СЕЧЕНИЕ И РЕДА НА ФИБОНАЧИ В […]

 2. InsectEater казва:

  На някои снимки ма житовните ми се струва, че показните линии са сложени тенденциозно, и че се пренебрегват тенденциозно места, където би трябвало да линии, но не пасват на търсения модел.

Вашият коментар

Or

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>