Числата на Фибоначи при животните

Както се уверихме тук, има огромен брой факти, потвърждаващи проявата на свойствата на златното сечение и реда на числата на Фибоначи при растенията, но те не са по-малко и в животинския свят.

Филотахия при животните

Явлението филотахия не се среща само при растенията. В него са съсредоточни много важни закономерности на строежа и развитието на организмите. Филотахията обединява в единно цяло:

 • Принципът на растежа
 • Спиралността на развитието
 • Винтовата симетрия (от строежа на ДНК и РНК до раковините и тялото на човека)
 • Осцилация – принцип на махалото
 • Единство на непрекъснатото и дискретното в развитието
 • Единство на целочисленото и ирационалното съотношение на частите.

Всичко това се проявява в строежа и развитието на всеки организъм.

Радиолариите са едни от най-древните многоклетъчни животински организми. Те са част от планктона, с размери между 30 микрона и 2 mm. Изящните им силициевите скелети често са симетрични и с правилна геометрична форма. Те са важен източник на информация за палеонтолозите.

Вляво е радиолария от вида Lampromitra quadricuspis. Нейният скелет е подреден по спирали като питите слънчоглед, по порядък, подчинен на законите на филотахията
И във фауната също се забелязват закономерностите на филотахията. Например при хидрите – възникването на нови пъпки по тялото става по характерните спирали по Фибоначи. Подобни структури се срещат и в строежа на костната и мускулна тъкан.

На снимката вляво е изобразена примитивната паразитна риба минога. Във вътрешната повърхност на устата-смукало са азположени по познатите ни спирали рогови зъбчета, които служат за разкъсване на кожата на жертвите.

Въпреки, че не е представител на растителния свят, този паун горделиво е наредил точките на опашката си по същите логаритмични спирали и забележете – те са точно 13! Ако разгледаме люспите на обикновена риба от рода на шарановите, ще забележим, че са разположени в определен ред, който напомня на разположението на семената в боровата шишарка и в питата на слънчогледа.

Числата на Фибоначи в морфологията на животните

Числата на Фибоначи (3, 5, 8, 13,..) се проявяват често в морфологията на различните живи организми, в броя на отделните части, съставящи цялото. Някои твърдят, че появата на петлъчевата симетрия е отделила живата от неживата природа.

 • Хидрата има 5 пипала
 • Броя на лъчите на морските звезди отговаря на числата на Фибоначи : 5, 8, 13, 21, 34, 55.
 • Октоподът, както всеки знае, има 8 псевдокрака.

Това явление е доста разпространено сред различните типове животни, включително членестоногите, насекомите, костенурките и висшите животни. В процеса на еволюцията тялото на членестоногите се разделило на три дяла: глава, гърди и корем. Сред съвременните членестоноги може да се отбележат следните характерни представителя:

 • мечеопашати (лат. xiphosura)- 5 двойки крайници, 5 двойки шипове на корема, 5 сегмента на гърдите.

Съществото на снимката вдясно не е персонаж от “Пришълецът”. Той е единственият наследник на многобройните през палеозоя трилобити – първите членестоноги.

А вляво виждаме:

 • лангуста- 5 двойки крака, 5 перки на опашката, всеки крак се състои от 5 части, а корема – от 5 сегмента.
 • Бронята на съвременните раци се състои от 13 пластини, а бронята на древните раци е била от 8 пластини.
 • скорпионът има 5 двойки крайници, коремът е от 8 сегмента, а опашката – 5.
 • Тази красива бронирана стоножка от Малайзия има тяло от 13 сегмента.
 

Коремчето на водното конче се разделя от 5 сегмента, а опашката се състои от 8 части. Трите двойки крака са съставени от 3 части – всички тези числа са от последователността на Фибоначи.

 

При някои насекоми коремчето се състои от три сегмента, към него са закрепени 3 двойки крака, състоящи се от 3 части. Комарът има коремче от 8 сегмента, на главата си – 5 антенки, а на мухата коремчет й е от 5 части, има 3 двойки крака, а личинката й се състои от 8 сегмента. Гъсениците на много насекоми имат 13 пръстенчета.

Паяците имат 5 двойки крайници, всеки от който се състои от 5 части, а коремчето им се дели на 8 сегмента.

Ако се загледаме в коя да е костенурка, можем да се убедим, че черупката й е изградена от 13 срастнали рогови пластинки: 5 в центъра и 8 по краищата, а периферията е оградена с 21 пластинки. Лапите им са с по 5 пръста, а гръбначният им стълб се състои от 34 прешлена.
Ние, хората, имаме много общи черти в строежа на организма си, които сме наследили от далечните си предци: земноводни, влечуги, насекоми.

Например, принципът на разделяне на части на крайниците е същия, като при насекомите, а на лапите (или ръцете), са по 5 пръста, както е още при земноводните. Може би е случайност, но имаме и 5 вида усещания: на допир, зрение, звук, вкус и мирис.

Схемата на опорно-двигателния апарат на различните гръбначни са удивително сходни. Общ принцип е триделния строеж на крайниците, който е възникнал преди около 300 мил. години през девонския период. Строежът на крайниците на животните се установил под въздействието на два основни фактора: законите на Златното сечение (или филотахията) и приспособяването на организма към средата на обитаване. Законите на Златното сечение определили принципа на строеж, основната идея, а конкретните условия на съществуване, състоянието на средата – отклоненията, разнообразието.

Прочети още ...

Числата на Фибоначи и златното сечение

3 отговора към “Числата на Фибоначи при животните”

 1. Красимир Кирилов казва:

  Изключително ценни и интересни материали!Написани са достъпно и най-важното в областта на биологията посочват нови факти и доказателства в полза на еволюционната теория!
  Учудва многостранността,и въпреки това,компетентността на автора, в математиката,химията и биологията.Нещо повече за него…..

 2. Красимир Кирилов казва:

  Току що открих,че авторът може да е добър математик,но лош зоолог-ентомолог.Тялото на насекомите делим на глава,гърди
  (получени от три слети сегмента,всеки от по един чифт начленени крайници) и начленено коремче.

 3. […] ЧИСЛАТА НА ФИБОНАЧИ ПРИ РАСТЕНИЯТА ЧИСЛАТА НА ФИБОНАЧИ ПРИ ЖИВОТНИТЕ […]

Вашият коментар

Or

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>