Приложение към гл.10

Имах амбицията да направя някакво интерактивно представяне на случая  “Наивникът, Тарикатът и Злопаметният”. Но случайно попаднах на един научно-изследователски сайт от Каталуния, в който беше приложен аплет за този случай. Прилагам резултата от мои опити с техния аплет, прилагам и кратък превод на изложението им

Въвеждане на Наивниците (Suckers)

Най-глупаво е, разбира се, да се помага на всички нуждаещи се от помощ. Тези светци цинично са наричени “Наивници“(Suckers). Тъй като всички са наивници, ще бъде почти като рай. Това може да се види, като се опита аплета в долната част на страницата. Това можете да наблюдавате, като натиснете зеления бутон sucker, преди да изберете start.

След това ще видите нещо като илюстрацията на дясно. Популацията ще нараства бързо и ще е стабилна на високо ниво. Тъмнозелен цвят показва индивидите, които нямат кърлежи. По-светлозеленият отгоре отразява индивидите, които имат паразити. Винаги ще има някакви индивиди с паразити, но те ще представляват само стабилно малцинство.

Въвеждане на Тарикатите (Cheaters)

Но този алтруистичeн рай не може да продължи вечно. Рано или късно ще се появят егоистични гени. Помощта към околните си има цена. Тя изисква време и енергия.

Ако сте въвели в аплета само “Наивници” (Suckers), натиснете червения бутон cheat, за да добавим и егоистични гени.

Както е показано на илюстрацията в ляво, тези Тарикати бързо ще станат болшинство от популацията – всички Наивници ще са унищожени. Но, тъй като няма останали алтруисти, броят на заразени Тарикати (в розово) ще расте много бързо и здравите Тарикати в тъмно червено също ще изчезнат. Цялата популация ще изчезне.
В дясно има един друг пример за това какво ще се случи, ако започнем с популация от само от Тарикати. Те бързо се заразят и загиват скоро след появата си.

Въвеждане на Злопаметни

За да се спаси популацията, ще представим концепцията за Злопаметните. Това са индивиди, които помагат на всеки, който помага и на тях. Всички Злопаметни първоначално помогат на всички останали. Но ще помнят всеки, който е отказал им даде ответна помощ. Такива Тарикати няма да получат никаква помощ. В този аплет Злопаметните са по-умни, тъй като могат да познаят Тарикатите веднага, без никакъв предишен опит, за разлика от Злопаметните на Докинс, тези Злопаметни дори веднъж няма да помогнат на Тарикат.

От лявата страна имаме популация само от Злопаметни. Резултат е същият, както ако бяхме само Наивници. Всеки помага на всеки и имаме една голяма и стабилна популация. Може да тествате това в аплета, като първо изберете init. След това, използвайки синия бутон grudge и след това отново start.
Ако започнете само с Наивници и Злопаметни, ще има повече или по-малко стабилна смес, което може да се види вдясно. (След известно време един от тях може да изчезне.)
Но ако към такава частично устойчива смес на Наивници и Злопаметни, и след това въведем Тарикати, ще наблюдаваме нещо много интересно. Първо Тарикатите ще имат разцвет, за сметка на Наивниците. Но след това няма да получат никаква помощ от останалите само Злопаметни. Злопаметните ще бъдат победителите.

Досега този аплет е държал според описанието на Докинс.

Но паметта си има цена

Това е основният проблем на тази аплет. Паметта си има цена! Всички Злопаметни трябва да заплатят с нещо, за да решат дали трябва да помагат на другите. Ако трябва да помнят всички Тарикати според Докинс, те се нуждаят от добра памет. За да идентифицират един Тарикат веднага, те се нуждаят от добри сетива и мозъчен капацитет. Без значение колко ще струва, ще струва нещо. Какви ще бъдат последствията?

Нека да се върнем към примера с стабилната популация на Наивници и Злопаметни. Трябва да “чекнете” кутийката за mem.cost, за да въведем разходи за злопаметност. При популация от само Наивници и Злопаметни, ще имат предимство Наивниците. Всеки помага на всеки, но за паметта трябва да използваме допълнителни ресурси, за да решим дали ще оказваме някаква помощ. Както можем да видим вляво, Наивниците ще да надживеят Злопаметните.
Нека имаме отново стабилна популация от Наивници и Злопаметни, а след това да въведем едновременно разходите за памет и Тарикати? В дясно имаме началото на тази симулация. Рано или късно един от видовете ще спечели. Но кой, не е известно.

Това е нещо като камък, ножица, хартия:

  • Наивниците губят от Тарикатите;
  • Тарикатите губят от Злопаметните
  • Злопаметните губят от Наивниците.

Симулацията досега дава отчасти хаотично поведение, докато един от видовете не загине. Колко време ще отнеме това, също не е известно.

За да виждате и използвате аплета трябва:

  • да имате инсталирана Java на Вашия компютър, ако нямате, може да си свалите оттук: java.com - възможно е да се наложи рестартиране на броузера и да изчистите кеша
  • да сте разрешили Java-приложения за Вашия броузер.

Прочети още ...

Докинс - Теория за егоистичния ген

Прочети още ...

Произходът на Живота

Вашият коментар

Or

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>