Symbiosis or exploitation – part 10

Sorry, this entry is only available in Български.

Read more ...

Докинс - Теория за егоистичния ген

4 Responses to “Symbiosis or exploitation – part 10”

 1. ivo_isa says:

  Темата е интересна, особено с оглед на кризата, в която се забърква нашата цивилизация в момента.
  Но системите в природата са много по-сложни и правилното избиране на начални параметри, както и тяхната динамична промяна при еволюцията, е почти невъзможно в общия случай.
  Ще ми бъдат интересни началните условия и количествените резултати при развитието на компютърните модели.
  В човешките общества съществува и още един метод за влияние върху съотношенията на тези три типа индивиди. Моралът е изключително мощен лост за влияние върху поведението им. Но е ясно, че тези типове поведение са генетично определени. Дори и при изкуственото потискане на тарикатите чрез морални норми и писани закони, те продължават да се възпроизвеждат…

  • Vanya says:

   Но ние можем да ги “разпознаем”, нали? Следващата глава (още я пиша) е посветена на хората. При тях генът не е основен фактор, намесва се и факторът “култура”.

 2. Вили Казасян says:

  Това не се нарича Симбиоза,а Мутуализум! При симбиозата два индивида от различен вид са зависими един от друг за тяхното съществуване,а при мутуализма двата индивида от различните видове извършват процес който има обща полза,но могат и без нея,т.е. не е задължително да изпълняват този процес. Говоря за снимката с Еленчето и птичките,които са го накацали.

Leave a Reply

Or

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>