Chaos Theory-Concepts

Sorry, this entry is only available in Български.

Read more ...

Theory of chaos and catastrophes

6 Responses to “Chaos Theory-Concepts”

 1. jordji says:

  Temata e mnogo interesna no me interesuba koi e izmislil teoriqta za haosa koi se e opital da q dokaje i koi e razvil Teoriqta za kvantoviq haos ili dvete teorii sa edni i sa6ti?

  • Vanya says:

   Мисля, че за основоположник на теорията на хаоса може да се смята метеоролога Едуард Лоренц (Edward N. Lorenz). Повече в следващата тема:http://www.fazanovo.net/Pages/Chaos-Strange_Attractor.php
   За “теорията на квантовия хаос” не бях чувала, докато квантовата теория е важна част от съвременната физика, но не е тема на този сайт.
   Може да Ви е интересна книгата на Пригожин и Стенгерс: “Време, хаос, квант.” на руски:
   http://www.philsci.univ.kiev.ua/biblio/vrema-haos.html

 2. Красимир Иванов Димитров says:

  предпочитам Малка теория на хаоса: Теория, обясняваща несъществуването на понятието “хаос” в общоприетия смисъл. Тъй като се приема, че хаосът е противоположност на идеалния ред, всъщност следва, че всяка модификация, различна от идеалния ред, е отчасти хаос и отчасти ред (ако вземем аритметична прогресия с разлика 1 и 10 члена, подредени първо по възходящ начин, след това разбъркани произволно, твърдението може да се докаже). Всяка неизвестна подредба на тази прогресия може да се нарече хаос, а всяка вече известна се нарича ред. При произволна подредба на прогресията е невъзможно да се постигне хаос, тъй като въпросният начин на подреждане е вече известен, което прави тази подредба (според Теорията) ред. С това учените от ПСУ доказаха летливостта на понятието “хаос”, тъй като ако се даде нагледен пример за хаос, той моментално изчезва.
  Кой каквото търси това намира. Ред или хаос?

  • Vanya says:

   Щом ти върши работа – всеки е свободен да си избира каквото си иска. Тук става въпрос не за разбъркани числа от прогресия и за леки отклонения от идеалния ред, а за процеси, описвани със системи нелинейни уравнения (променливата време t е със степен > 1). Това не са приказки на маса за “хаоса” в държавата.

   Покажи какво са доказали “учените от ПСУ”. “ПСУ” – Пернишки Свободен Университет”?

 3. Meno Alex says:

  Постановката на Красимир е правилна.

  Ако бях някой теоретик щях да възкликна като поставя Аксиома номер 1 в теорията на Хаоса :

  Хаосът е единствено и парадоксално определим във всяко едно свое уникално измерение.

  Доколкото разглеждането на хаосът в система от измерения е идеалния пример за абсолютна хаотичност… Очевидно нормалната логика е неприложима тук…нужна е нова такава.

  Дерзайте :grin:

 4. gravity says:

  Здравей,

  отворил съм тема относно физиката и математиката в този блог. Идеята е да се обсъжда изложението на понятията. Както добре написаното, така и не съвсем добре написаното. Ако искаш да вземеш отношение ето линка.

  http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=17190#entry325593

Leave a Reply

Or

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>