Теорията на Лавлок – Daisyworld

Земята-живо същество?

През 1972 г. списъка на известните на науката животни се попълнил с най-неочаквано същество: самата Земя!

Всяка част на Земята Лавлок оприличил на органи на живо тяло:

 • ролята на сърце играе земното ядро;
 • стомаха на Гея са нейните океани;
 • скелетът са твърдите планински скали;
 • дробовете – рохкавата почва;
 • вулканите са вени, по които, подобно на кръв, се движи лава;
 • атмосферата защитава Гея като кожа;
 • чoвечеството е мозъкът на този суперорганизъм, мозък, за съжаление често безгрижен и недалновиден, мозък, равнодушно погубващ майката-Земя и заедно с нея и себе си.

В началото Лавлок е представял в теорията си, че Земята не само можела да мисли, но и имала дар да предвижда, подготвяйки атмосферата и хидросферата за бъдещия живот.

Снимка: NASA

Маргаритковия свят

Когато Лавлок предложил своята теория, той бил жестоко осмиван: “да разбираме ли, че се свиква ежегодно събрание на представители на различни екосистеми, където те разглеждат какво се е случило миналата година и съгласуват усилията си за следващата година?”

В отговор, Лавлок в екип с Ендрю Уотсън 1983г., илюстрират хипотезата си със следния модел компютърна симулация:

Условия

Имаме хипотетична планета с приблизително същите параметри като Земята, обикаляща около подобна на нашето Слънце звезда.
Повърхността на планетата е добре овлажнена, но дъжд пада само вечер като всички дни са безоблачни. Приема се,че атмосферните водни пари и CO2  остават константни, за да не се изменя парниковия ефект. Излъчването на местната звезда постепенно се усилва (което съответства на астрофизическите теории). Вследствие на това и температурата на планетата трябва линейно да расте.

Снимка: mthai.com

Маргаритките

Планетата се нарича “Маргаритков свят” (Daisyworld), защото единствената форма на живот на нея са маргаритките (Bellis). Маргаритките могат да растат при температура от 5 до 40 градуса, но при 20 градуса се чувстват най-добре.

Съществуват две форми на маргаритки:

 • с черни цветове, които поглъщат повече светлина за фотосинтезата;
 • с бели цветове, които отразяват светлината по-добре от черните. Белият цвят ги предпазва от прегряване.

 

I етап II етап III етап IV етап
20° 40°
Поставете мишката върху кутийките с етапите за да се запознаете с характеристиките на всеки етап.

Илюстрация: bgchaos, по идея на DaisyWorld & the Gaia Hypothesis

 

Iceworld – Леденият свят

Система, която се намира в състояние на динамично равновесие, изпитва различни видове външни смущения. Тя може или да усилва смущението (положителна обратна връзка) или, напротив, да го потушава – отрицателна обратна връзка. За тези неща вече говорихме в Дисипативните системи на Пригожин;

Пример за положителна обратна връзка е настъплението на ледниците:

 • при падане на температурата по-голяма част от валежите пада във вид на бял сняг и лед;
 • повърхността на планетата започва по-силно да отразява слънчевите лъчи – увеличава се албедото й;
 • това предизвиква допълнително падане на температурата;
 • покритата с ледници площ се увеличава – и кръгът се затваря.

Нека отбележим, че до намаляване на албедото води и обезлесяването.

Така малки изменения в интензивността на слънчевата радиация (а те се случват в период от около 100 000 години) могат да доведат до големи промени в климата.
Този механизъм бързо би довел до понижаване на средната температура на повърхността на земята до -100 oС! Но такива температури не се наблюдават дори и в Антарктида. Защо?

По острието на бръснача

Без парниковия ефект Леденият свят щеше да е реалност.
Основно парниково вещество е атмосферната влага. С увеличаването на температурата на повърхността океана, се увеличава и концентрацията на влагата в атмосферата, примерно на всеки 10 oС, влагата в атмосферата се удвоява и така процесът може да се самоускори до +400 oС. Такова е положението в момента на Венера.

Излиза, че земният климат би бил крайно неустойчив – случайни флуктуации в температурата биха довели до катастрофални последици – или чудовищен парников ефект до изпаряване на океаните, или пълно обледеняване.

 

Неустойчиво състояние – без биосфера (състоянието на Марс) <- изберете -> Устойчиво равновесие – хомеостазис (състоянието на Венера)

Схемата е по идея на Горшков В.Г, О биотической регуляции и перспективах сохранения жизни.

Биосферата прави климата устойчив

Описаният по-горе механизъм не се осъществява, защото нашият климат се регулира от живите организми на Земята, за което говорихме в предишните теми. Отрицателната обратна връзка – при която смущенията затихват, се наблюдава преди всичко при биологичните дисипативни системи.

Схемата на описаните състояния е характерна за теорията на катастрофите. Биосферата оформя хомеостазис. Този атракторен басейн (вдъбнатината на хълма в нашата схема) задържа нашата планета в
устойчиво състояние. Ако се повреди крехкия басейн на хомеостазиса, планетата ни ще прескочи в едно от двете нови устойчиви състояния. Това събитие в теорията на Рене Тома се нарича катастрофа.

Наша земна биосфера е много по-сложна от “маргаритковия свят”, и способността й за подържане на равновесие е неизмеримо по-голяма. Вернадски и неговите последователи считали подържането и усъвършенстването на планетарния хомеостазис за най-важната функция на биосферата.

Предназначението на човека – крайният продукт на прогресивното развитие на биосферата се състои преди всичко в това, да поеме ролята на съвършен “регулатор” на геохимичните процеси, ролята на мъдър и могъщ пазител на биосферата.

Нарастващите нива на замърсяване и глобалното затопляне, ни кара да се усъмним дали сме достойни за високото призвание, дадено ни от родилата ни майка-планета Гея…

Жива е цялата Вселена

Да приемем земята за живо същество излезе, че не е предела – американския астроном Лео Смолин (Leo Smolin) смята за “жива” цялата Вселена, а космологията – подчиняваща се на естествения подбор. Състоянието на сингуларност – (състоянието на Вселенета преди Големият взрив) някои сравняват със “Световното яйце”, от което “се излюпва” Вселената.

 

Прочети още ...

Земята като единен организъм

Вашият коментар

Or

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>