Pauli exclusion principle

Sorry, this entry is only available in Български.

Read more ...

Квантовата механика – основи

2 Responses to “Pauli exclusion principle”

 1. random guy says:

  Здравейте,

  Поздравления за трудът и сайта, чета го с голям интерес, продължавайте в същия дух и със същото желание.

  Имам един теоретичен въпрос. Докъде в пространството, според вас, се простира принципът на Паули, защото в една лекция професор Брайн Кокс / http://en.wikipedia.org/wiki/Brian_Cox_(physicist) / казва следното: Принципът на Паули важи за всеки електрон във Вселената, Тя е сбор от безброй енергийни нива, запълнени от безброй електрони, и никой от електроните в цялата Вселена не може да е на същото енергийно ниво с друг електрон, т.е. при промяна на енергийното ниво на даден атом, то, имайки предвид принципът на забраната на Паули,следва, че не е възможно някъде другаде във Вселената да има друг атом с абсолютно същите квантови числа, което следва, ако променим енергийно ниво на даден атом, някъде там, някой атом се “пренарежда”, за да се спази принципът, от което може да се направи заключението, че всичко във Вселената би трябвало да е свързано по някакъв начин ?

  Поздрави. : )

 2. Vanya says:

  Благодаря за оценката.
  Според това, което съм чела досега, по дефиниция, принципът на Паули се прилага за отделно взета квантова система (например електронната обвивка на един атом ) , а не глобално за всички енергийни нива във Вселената (защото ще трябва да има толкова нива, колкото и фермиони).
  От друга страна пък, предположението, че “всичко във Вселената би трябвало да е свързано по някакъв начин ” е напълно справедливо, но не е заради принципа на Паули, а заради квантовото вплитане.
  Поздрав :)

Leave a Reply

Or

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>