Тест за псевдонаучност

Демокрацията, всеобщото право на гласуване, равнопоставеноста на всеки глас заблуди много хора, че всеки има право на мнение за космоса, живота и всичко останало – от ГМО до Големия адронен колайдер. И че това тяхно мнение има еднаква тежест с мнението на нещастния професор, който е “загубил” с тези въпроси десетилетия.

Изобилието, достъпността и свободата на информация в мрежата дават възможност всеки да представи своята революционна теория, която ще разбие на пух и прах теорията на относителността например или сглобеният в гаража генератор, който лови енергия от вакуума и заради който са се разтреперили международните корпорации. Всеки ден четем за поредния чудодеен лек, генератор на свободна енергия или смразяваща опасност, идваща от кемпрейлс, ХААРП и всякакви други световни и местни конспирации.

Гъста мазна псевдонаучна мъгла струи от социалните мрежи, от телевизиите и въобще от всички медии, тя заслепява и размеква мозъците на хората. Отчаяно нуждаещото се от чудеса население с упование прегръща мистиката. А псевдонауката е като чалгата, опитва се да замени истинските научни знания с лесносмилаеми фалшификати, подобно на чалгата е развращаваща и атрактивна.

За всеки, който му пука, предлагам филтър, предлагам определител на “отровните гъби” на псевдонауката – този тест, макар и не с толкова строги критерии като другия тест за публикациите с претенции за научност. В този тест съм събрала някои общи белези, ключови думи, които като сигнални лампички, трябва да ви посочат, че тук “нещо не е наред“.

pseudoscience-bgchaos-com-2

Тест за определяне дали една публикация е наукообразна щуротия.

Приятели, споделете в коментарите си вашите проучвания и тестове. Дайте препоръки за разширяване и прецизиране на теста.

Прочети още ...

Епистемология и логика

2 отговора към “Тест за псевдонаучност”

  1. Веселина Димитрова казва:

    Може ли да назовете автора на теста? И как сте направили извод за достоверността му?

  2. Анна казва:

    От Cov19 насам станахме свидетели в берецедентни мащаби как т.нар ‘научна общност’ и ‘наука’ съставляват едно напълно компрометирано пестъпно блато със абсолютно сервилни ибецили,психопати и престъпници по медиц.критерии, служещи на глобален център без оглед правителсто, квалификация държава,базисна наука или елементарен комън-сенс.Тези психопати задвижиха разрушение на ИноЕвропейската цивилизация и унищожиха психическото здраве на децата ни. Малцинството будни научни работници бяха заклеймени,уволнявани и заглушавани.И тук ще спра за да ви задам въпроса: Кое ауторити има властта и интегритета (след подобна явна изява на Елита) да определя една инфорация за Итинска и Вярна и Фалшива и Невярна и 2 кой идиот би се доверил на доверие на подобни? В такава среда може основателно да се заключи ,че в тази Ферма за идиоти абсолютно никой не знае нищо за аболютно нищо,освен това,което изрично елита е решил ирично да се знае! Под въпрос са базовите фундаментални основи на цялата наука,които бяха компрометирани под въпрос е интегритета на цялата информация. И ако някой от желание и добра воля и без доказателва е решил просо да вярва в статиите на разни ‘научно’ доктринирани идиоти десеминиращи псевонаука то това си е негов проблем. Факта е че цялата инфорация на Терра е корумпирана и предсавлява лайна.

Вашият коментар

Or

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>