Тест за псевдонаучност/научност на статия

В Демаркационната линия между наука и не-наука и в Методите на науката вече съм писала за основните критерии, определящи границата наука/псевдонаука, но един тест винаги има своите предимства.

Този тест може да послужи за проверка дали хипотеза, теория или просто някаква идея, които претендират за научност, не са всъщност “псевдо” , да ви помогне да определите дали една статия е надеждна като източник.

Може да имате доверие и на научно-популярни статии, чиито автори са се съобразявали с подобни на тези критерии при подбора на източниците си.

pseudoscience-bgchaos-com
Пред всеки въпрос има в скоби с малки цифри колко точки носи като “псевдонаучност”. Общия брой точки, които определят тестваната статия като такава е 6т., така че тестът може да приключи много бързо.

Тест за определяне дали една публикация е научна.

Източник:
Научный метод познания мира, Майкл Шермер
КРАТКИЙ ОПРЕДЕЛИТЕЛЬ НАУЧНОГО ШАРЛАТАНСТВА, “Наука и жизнь”
Псевдоученые под микроскопом Евгений Эйдельман
Определение веса ненаучности

Приятели, споделете в коментарите си вашите проучвания и тестове. Дайте препоръки за разширяване и прецизиране на теста.

Прочети още ...

Епистемология и логика

Вашият коментар

Or

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>